Publicaties

Elektrische installatie

Elektrische Installatie

door Evert Spapé

Met enige regelmaat krijg ik vragen over de in het werkplaatshandboek te vinden schema's van de elektriek. We vinden daar een schema voor wagens met uitklappende richtingaanwijzers, een schema voor knipperlichten en het ' dure' relais. Bij de wat latere types (zonder dat relais) zijn er wat afwijkingen.

Toen ik mijn Traveller in 1968 NIEUW kocht, een 1098 cm' dus, kreeg ik daar een Instructieboekje bij (AKD 3030 B Dutch) Hoewel er een oktober 1962 1098motor in kwam, bleef de auto Minor 1000 heten, ge­noemd naar de Minor 1000 met 998 cm' motor.

Dat instructieboekje wat ik erbij kreeg was eigenlijk een 948-boekje met een elektra-schema erin voor de nieuwere 948-types, dus zonder dat relais en met andere kleuren draden van dynamo naar regelaar. Achterin het boekje bevond zich een dubbel inleg­blaadje met 'Wijzigingen — 1964 ' (AKD 3030 B/1 Dutch). Daarin een beschrijving van de bedieningsor­ganen voor LINKS-gestuurde auto's. Ook de vermel­ding van de zwevende zekering van -let wel- 10 Am­père voor stads- en achterlichten.

Waar mijn artikel uiteindelijk om gaat is het enige juiste schema voor wagens vanaf 1964. Dat staat dus ook in genoemde bijlage en het leek mij een goed idee om dat te vergroten en hierna te publiceren (zie de volgende twee pagina's). Zelf heb ik beide bladzijden in de Copyshop laten plastificeren en altijd in mijn sleutelkoffer, hoewel ik het wel uit mijn hoofd ken.

Ik denk dat dit voorziet in een behoefte.


Te koop: Morris Minor Saloon 1968
25aug

Te koop: Morris Minor Saloon 1968

De Fa. Classic Cars Heerde biedt een Morris Minor Saloon aan. Klik hier om de auto te bekijken: Classic Cars

Wisselstroomdynamo 1
01sep

Wisselstroomdynamo 1

Wisselstroomdynamo door Eelke van Teijens Wat zijn de voor- en nadelen van een wisselstroom­dynamo? Wat moet er mechanisch gebeuren om...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren